Наследничката на Меркел няма да се кандидатира за канцлер
Секция: СВЯТ
10 Февруари 2020 16:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наследничката на Меркел няма да се кандидатира за канцлер

/КРОСС/ Лидерът на управляващия в Германия Християндемократически съюд (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер няма да се кандидатира за канцлер на изборите през 2021 г., а освен това напуска и ръководния партиен пост през лятото, предаде "Дойче веле", като цитира източници от ХДС. Тя обаче ще си остане министър на отбраната - пост, който заема в момента.

АКК, както тя е известна, изненадала съпартийците си днес, като обявила намеренията си. Обичайно лидерът на партията поема и канцлерският пост. Тя ще организира избора на нов лидер, който трябва да бъде през лятото, казва още пред "Дойче веле" партийният източник.

57-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер беше избрана от канцлера Ангела Меркел за нейна наследничка начело на ХДС. Меркел обяви, че ще се оттегли от политиката след изтичането на сегашния й канцлерски мандат. Крамп-Каренбауер пое управлението на ХДС през декември 2018 г., но от тогава около партията се разразиха няколко сериозни скандала. Последният избухна миналата седмица, след като в провинция Тюрингия с подкрепата на депутати от ХДС и от крайнодясната "Алтернатива за Германия" за регионален премиер изненадващо бе избран либералът Томас Кемерих от Свободна демократическа партия. За първи път в историята на Германия провинциален премиер бе избран с подкрепата на крайнодесните. "Алтернатива за Германия" има солидно представителство на федерално и регионално ниво, но е в изолация, тъй като основните политически сили отказват сътрудничество с крайнодесните. Решението на представителите от ХДС да подкрепят Кемерих заедно с крайнодесните разгневиха Ангела Меркел, която обяви, че изборът е бил "непростим". По-късно Томас Кемерих обяви, че подава оставка.