Жълт код за бурен вятър в почти цялата страна
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Февруари 2020 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код за бурен вятър в почти цялата страна

/КРОСС/ Жълт код за бурен вятър в почти цялата страна е обявен днес. Поривите на вятъра е възможно да достигнат повече от 86 км/ч.

Препоръчително е всички предмети по балкони и первази, които не са закрепени добре да бъдат премахнати, за да не са опасни. Облачността ще е по-често значителна и на много места от запад на изток ще превалява дъжд. Максималните температури ще бъдат между 8° и 13°.

В планините ще духа бурен, по високите части – ураганен вятър от северозапад. Ще бъде облачно и на много места ще превалява сняг. Под 1600 метра преваляванията ще са от дъжд. Максималната температура в Пампорово – 3°, Боровец – 4°, Банско – 7°, а по-високите върхове – около минус 5°.

През нощта над Северна България облачността ще е значителна и до сутринта в северозападните райони ще започнат превалявания от дъжд. На юг облачността ще е разкъсана. Ще духа умерен западен, в Източна България – югозападен вятър. Сутрешните температури в повечето места ще са високи и минималните ще са между 0° и 5°, отрицателни в котловините от Западна България, където ще е почти тихо.

Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Във вторник над цялата страна облачността ще е по-често значителна и на много места от запад на изток ще превалява дъжд.

Максималните температури ще са предимно между 8° и 13°. Ще духа умерен, след обяд и силен поривист вятър от запад-северозапад, с него привечер температурите ще се понижат и през нощта срещу сряда в планинските райони дъждът ще премине в сняг, но бързо ще спре. Атмосферното налягане ще се понижи и ще е по-ниско от средното за месеца.

По Черноморието облачността ще е значителна и след обяд ще превалява дъжд, на повече места по северното крайбрежие. Ще духа умерен, след пладне – силен поривист вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 7° и 11°. Температурата на морската вода е 6-8°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще бъде ветровито. Ще духа бурен, по високите и открити части – до ураганен вятър от запад-северозапад. Облачността ще е значителна и на много места ще превалява сняг, под 1600 метра преваляванията ще са от дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 6°, на 2000 метра – около минус 1°.