Зам.-министър Деница Николова: България инвестира 2 млрд. евро за градско развитие в периода 2014-2020 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Февруари 2020 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Деница Николова: България инвестира 2 млрд. евро за градско развитие в периода 2014-2020 г. Страната ни сред добрите примери по отношение на програмите за енергийна ефективност на жилищните сгради

/КРОСС/ Над 2 млрд. евро се инвестират за развитие на градовете в България през настоящия програмен период 2014-2020 г.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова в рамките на участието й в специална сесия на Световния градски форум с представители на публичния и частен сектор, посветена на финансирането за устойчиво градско развитие. Средствата са по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“ и програмите за трансгранично сътрудничество.

В изказването си зам.-министърът отбеляза нуждата от привличане на частни инвестиции в изпълнението на публични проекти за постигането на ефективни политики.

Николова обърна внимание, че за бъдещото градско развитие ще са нужни устойчиви проекти, предопределени от три предпоставки – правилно структуриране, фокусиране на заинтересованите страни за изпълнението им и едва като следваща стъпка – финансирането. Компонентите, генериращи приходи, са важен елемент за постигане на устойчивост, коментира още тя.

Зам.-министър Николова участва и в дискусия за устойчивото развитие, иновативното управление на многофамилни жилища, разработването и внедряването на жилищни стратегии.

Пред участници от близо 20 държави от целия свят тя представи българския опит и постигнати резултати от изпълнението на програмите за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в България. Това за пореден път показва, че опитът на страната ни е сред признатите в световен мащаб и може да бъде сочен като добър пример за постигнати резултати в енергийната ефективност.

Според анализите мерките, които се реализират в България, водят до спестяване между 40 и 60% в потреблението на енергия.