Северна Македония и Албания започват преговори за присъединяване към ЕС през май?
Секция: СВЯТ
11 Февруари 2020 17:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Северна Македония и Албания започват преговори за присъединяване към ЕС през май? Това очаква ЕК, обяви еврокомисарят по разширяването и съседството Оливер Вархей

/КРОСС/ Eвропейската комисия очаква Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към Европейския съюз преди началото на май. Това обяви пред Европейския парламент еврокомисарят по разширяването и съседството Оливер Вархей.

Миналата есен страните членки не успяха да постигнат съгласие за начало за преговорите със Скопие и Тирана. Основна пречка тогава се оказаха Франция, Нидерландия и Дания, които настояха за нови правила при воденето на преговори. Еврокомисията вече представи предложенията за промяна, като акцент се поставя върху върховенство на закона. Потвърждава се и европейската перспектива за Скопие и Тирана.

"Приоритетът на тази Комисия е да засили напредъка на Западните Балкани, като запазваме ясна перспектива за бъдещето присъединяване. Еврокомисията потвърждава препоръката за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Надяваме се, че това може да стане преди срещата на върха за Западните Балкани в Загреб. Убедени сме, че всяко следващо отлагане ще изложи на риск стабилността на целия регион и ще предостави възможност за намеса на чужди сили", каза Оливер Вархай, еврокомисар по разширяването и съседството.