Най-скъпият артефакт от „Титаник“ ще бъде изложен пред публика
Секция: Шоубизнес
12 Февруари 2020 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-скъпият артефакт от „Титаник“ ще бъде изложен пред публика

/КРОСС/ Цигулката на британския музикант Уолъс Хартли, загинал през 1912 г. по време на катастрофата на "Титаник", беше включена временно в експозицията на Titanic Museum Attraction в Брансън (Мисури, САЩ), съобщи РИА Новости.

Преди това инструментът беше продаден на колекционер за 1,7 милиона долара. Това беше най-високата цена, платена някога за артефакт от потънал кораб.
Сега анонимният собственик позволи на цигулката да стане част от експозицията на музея за кратко време.
"Това е най-емблематичният артикул в изложбата за тази година. Уолъс Хартли - музикант и ръководител на оркестъра на „Титаник" е свирел на този инструмент, докато корабът е потъвал", коментира Андрю Олдридж, директор на музея.
Първоначално цигулката е подарена на Уолас Хартли от неговата годеница. Той взел инструмента на първото си плаване на "Титаник". След трагичния сблъсък на лайнера с айсберга групата музиканти продължила да свири до последно за пътниците (тази сцена беше пресъздадена в едноименния филм за „Титаник" на Джеймс Камерън).
За съжаление, Хартли не оцелява в катастрофата. Той е открит две седмици по-късно. Към тялото му е била завързана цигулката му, която по-късно е била върната на годеницата на починалия музикант. Тя я дарява на благотворителната организация „Армията на спасението".

Уникалният инструмент може да бъде видян от посетителите на музея в Брансън до 15 юни.