Няма да питаме съседите при регистрация на апартамент или стая за гости
Секция: Туризъм
12 Февруари 2020 12:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Няма да питаме съседите при регистрация на апартамент или стая за гости

/КРОСС/ Няма да се иска съгласието на живущите в сградата за регистрация на апартаменти или стаи за гости, реши окончателно парламентът. Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за туризма.

Съгласно измененията местата за настаняване са три класа - "А", "Б" и "В", като в клас "В" се обособяват стаи за гости и апартаменти за гости.
Стаите за гости и апартаментите за гости, в които се извършва хотелиерска дейност, подлежат на регистрация от кмета на съответната община. Отпадна предложението да се изисква съгласието на 50 на сто от собствениците на самостоятелни обекти в етажната собственост, където се намира имотът, подлежащ на регистрация.

Вносителите от ГЕРБ оттеглиха предложението с аргумента, че искането на съгласието на повече от половината от живущите в сградата ще бъде допълнителна пречка за регистрацията на тези обекти.

Христо Проданов ("БСП за България") обвини управляващите, че са замислили нещо на тези апартаменти за гости в последните шест месеца, но не са наясно какво точно искат да направят. Елементарното е тези апартаменти да бъдат регистрирани и да си плащат данъците, коментира той.

Изискванията към категоризираните места за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, редът за определяне на категория, както и условията и реда за регистриране на стаи за гости и апартаменти за гости ще се определят с наредба на Министерския съвет.