Галъп: Папата и Путин са най-харесвани у нас
Секция: ПОЛИТИКА
12 Февруари 2020 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Галъп: Папата и Путин са най-харесвани у нас

/КРОСС/ Папа Франциск остава най-харесваният световен лидер у нас. Високо остава доверието и във Владимир Путин. Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", коeто обхваща 50 държави.Традиционно, най-малко харесваният световен лидер в България е президентът на Турция.

Папа Франциск продължава да бъде най-благосклонно приеманата сред хората по света глобална фигура. Изследването обхваща 50 държави (и приблизително две трети от световното население). За втора поредна година пък германският канцлер Ангела Меркел е най-добре приета сред политическите лидери. Меркел е следвана от френския президент Еманюел Макрон. Всъщност, това са единствените политически лидери, при които положителните оценки са повече от отрицателните.

Кризата на лидерството в света явно продължава. Продължава и кризата в международния ред. И президентът на САЩ, и президентът на Русия отбелязват сходна негативна тенденция. Израелският премиер Нетаняху също продължава да губи подкрепа.

Тенденцията на разколебаване на оценката на световните лидери личи и в България. Френският президент Еманюел Макрон най-осезаемо губи популярност сред българите. Британският премиер Борис Джонсън също получава отрицателна оценка, за разлика от своя предшественик Тереза Мей.
Папа Франциск остава най-харесваният световен лидер у нас (+56). Високо остава доверието и във Владимир Путин. Руският президент получава даже още благоразположение от страна на българите спрямо предходната година, и е вторият най-одобряван световен лидер в България (+34). Парадоксално, доверието към Путин в собствената му страна е по-ниско (+22). Обратно, Доналд Тръмп продължава да поддържа високо неодобрение сред сънародниците ни (-25), което е сравнимо с глобалните тенденции, както и с отношението към него в САЩ. Може би и затова българите по-скоро са скиптични към преизбирането на американския президент - 13% казват, че ще бъде преизбран, а 33% са на обратното мнение. Все пак трябва да се отбележи, че огромната част от обществото ни не показва подготвеност по тази тема - 49% не могат да преценят, а 5% изобщо не са отговорили.
Традиционно, най-малко харесваният световен лидер в България е президентът на Турция. Нетната стойност на Реджеп Ердоган е -52.
България, заедно с Румъния (+19), остават и единствените две страни от изследваните в ЕС с положително отношение към Путин. Към руския президент, Финландия (-76) е водеща в ЕС по неодобрение. Следват я Обединеното кралство (изследването е осъществено преди официалното напускане на ЕС) с нетна стойност -65, Испания (-60) и Полша (-53) и др.

Германия (-78) е водеща в ЕС по недоверие към Доналд Тръмп, следвана от Финландия (-76), Испания (-76) и Австрия (-75). Обратно, положително отношение към американския президент има в Полша (+10) и Румъния (+5).

И на Балканите разделението по оста Русия-САЩ ясно личи. Най-високо одобрение за руския президент има в Сърбия (+73), следвана от България и Албания (+29). Обратно, Косово е сред най-малко одобряващите го (-39). По отношение на Тръмп, Албания (+46) и Косово (+32) в най-голяма степен показват положителни оценки, а Сърбия (-50) , Босна и Херцеговина (-38) са на обратния полюс.
Настоящото изследване е част от ежегодния изследователски проект на световната асоциация „Галъп интернешънъл", наречен „В края на годината" - традиция, инициирана и проектирана под председателството на д-р Джордж Галъп през 1977 г. Тази година изследването бе проведено в 50 страни по целия свят.