Централната комисия за провеждане на избора на председател на БСП определи правилата за избиране на комисии и образуване на секции
Секция: ПОЛИТИКА
12 Февруари 2020 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Централната комисия за провеждане на избора на председател на БСП определи правилата за избиране на комисии и образуване на секции

/КРОСС/ Не по-късно от 20 март Общинските и районните съвети на БСП на свои заседания трябва да изберат Общинска (Районна) комисия за провеждане на избора за председател на БСП в състав от 7 членове. Не по-късно от 5 април трябва да бъдат избрани секционни избирателни комисии. Това реши ЦКПИ на редовното си заседание. В състава на комисиите могат да бъдат членове на партията с опит в провеждането на избори, членуващи в ОПО в съответната община.

Решенията и протоколите на комисиите се подписват от председателя и секретаря, с изключения на протокола с изборните резултати, под който слагат подпис всички членове на ОКПИ, РКПИ и СИК. Членовете на ЦКПИ приеха и задълженията на СИК. Членовете й осигуряват свободно и спокойно протичане на гласуването, преброяват гласовете и попълват протокола с резултатите от гласуването, предават протокола и бюлетините на ОКПИ (РКПИ), разглеждат жалбите и сигналите за нарушения. От своя страна, в изборния ден ЦКПИ се произнася с решение от един час от постъпването на жалба или сигнал и преди края на изборния ден.

Членовете на ЦКПИ регламентираха условията и реда за образуване на избирателни секции. Те могат да бъдат стационарни, мобилни и подвижни. Първите имат постоянно местонахождение и адрес.

Мобилните имат повече от едно местонахождение и адрес. Членовете на СИК от тези секции посещават определените за гласуване места по определен график, оповестен на всички избиратели в мобилната избирателна секция. Броят на стационарните и мобилните СИК се определя с решение на общинския или районния съвет.

Подвижните СИК имат основно местонахождение и адрес, членовете й обхождат трудно подвижни избиратели и избиратели от отдалечени населени места, които нямат транспортна връзка до стационарната секция или друг начин за придвижване. Не се допуска избирателни секции да се разкриват в частни домове.

Членовете на комисията утвърдиха вида на кутията за гласуване, както и първия разяснителен клип за прекия избор на председател на БСП.

Всички решения на ЦКПИ и информация за дейността на комисията могат да бъдат видяни на интернет страницата на БСП (www.bsp.bg) в категория „Пряк избор на председател". Освен това, решенията на комисията ще бъдат изпращани до областните и общински съвети на БСП. Официален мейл на ЦКПИ: ckpi@bsp.bg.