Сметище върху частен имот
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Февруари 2020 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сметище върху частен имот

/КРОСС/ Зрител от Асеновград сигнализира, че негов имот край града е затрупан от отпадъци на строителни фирми и вече няколко седмици никой не предприема реални действия срещу нарушителите.

Преди месец Трайко Бинев случайно навестява наследствен поземлен имот край Асеновград и остава неприятно изненадан - 6 декара са буквално затрупани от строителни отпадъци. Потърпевшият решава да се оплаче в Община Асеновград. Сигналът е подаден на 21 януари. Междувременно сметището продължава да нараства.

БТВ потърси за коментар Община Асеновград, но от там отказаха да застанат пред камера. Отговориха писмено, че имотът е частна собственост и по закон собственикът трябва сам да го опазва.

От Министерството на околната среда обясниха, че когато отпадъци попаднат в нечий частен имот, то те стават отговорност на собственика на имота и той трябва да ги почисти.

На 9 февруари БТВ сезира МВР. От полицията са предали материалите на прокуратурата, която трябва да реши дали има извършено престъпление.

"Във връзка с постъпилия сигнал са предприети действия от страна на районното управление за ежедневно наблюдение на мястото, както и провеждане на оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на лица, изхвърлящи на въпросното място отпадъци", обясни гл. инспектор Петър Бабугеров, началник на РУ-Асеновград.

Оказва се, че незаконното сметище е погълнало за два месеца десетки декари частни имоти. Тежкотоварните камиони, стоварили строителните отпадъци, биха могли да бъдат проследено чрез общинското видеонаблюдение, но то не е работело известно време заради технически причини. В крайна сметка ощетените собственици ще трябва сами да си почистят имотите, превърнати от друг в безплатно сметище.