Борис Джонсън започна с промените в кабинета, уволни министър
Секция: СВЯТ
13 Февруари 2020 14:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борис Джонсън започна с промените в кабинета, уволни министър

/КРОСС/ Британският премиер Борис Джонсън започна промени в кабинета си, като в четвъртък уволни министъра си за Северна Ирландия, въпреки ролята му за възстановяване на делегираното правителство в Белфаст.

Джулиан Смит беше изненадващо жертва на първата промяна в кабинета на лидера на консерваторите след победата му на общите избори през декември и след като Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари.

Смит беше широко похвален за убеждаване на конкурентните партии в Северна Ирландия да се върнат в правителството за споделяне на властта миналия месец, три години след като парламентът се срина заради енергиен скандал.

Но в „Таймс" твърди, че Джонсън се е „заслепил" от сделката, тъй като включва разследване на предполагаеми престъпления от британски войници по време на десетилетия на сектантско насилие.

Смит обяви оттеглянето си от поста в Туитър, заявявайки, че за него е било "най-голямата привилегия" за заема поста и че е "изключително благодарен" на Джонсън, че му е дал този шанс.

Външният министър на Ирландия Саймън Ковъни отговори бързо, като го похвали за работата му „във време на истинско предизвикателство и риск".