Филчев нарече управлението на Костов "катастрофа" и напусна студиото на БНР
Секция: ПОЛИТИКА
13 Февруари 2020 15:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Филчев нарече управлението на Костов "катастрофа" и напусна студиото на БНР

/КРОСС/ Бившият главен прокурор Никола Филчев сътвори скандал в студиото на БНР, където бе поканен за коментар на възложената от настоящия обвинител №1 Иван Гешев пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.
Според него промяна в закона не е възможна, "тъй като има основен принцип в Наказателния кодекс, който забранява да се предава обратно действие на по-тежкия и по-неблагоприятния закон".

"Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Това е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но веднага, казва Европейската комисия, може, по изключение, ако е нужно според тяхната формула, за постигане на целта, и ако бъдат съобразени правата на засегнатите. Възможно е да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата", обясни Филчев.

След като неколкократно бе призован от водещата на предаването "12+3" да отговаря на зададените му въпроси, а не да изнесе монолог, бившият главен прокурор й възрази да не го прекъсва, а минута след това просто напусна студиото.

Преди внезапното си тръгване, бившият главен прокурор все пак заяви, че Иван Гешев ще има трудности от организационен характер по време на проверката на целия приватизационен процес и на последващия контрол. Освен това била нужна обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи, а основният юридически проблем е този за давността.

Според Филчев промяна в закона не е възможна, "тъй като има основен принцип в Наказателния кодекс, който забранява да се предава обратно действие на по-тежкия и по-неблагоприятния закон".

„Управлението на Иван Костов е катастрофа, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване... Костов промени Гражданско-процесуалния кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки. Когато прокуратурата отказва да обслужва приватизатора Костов, аз му казах, че няма да служа на него и на управляващите, а на закона и на държавата. Тогава той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет. Сезирах Конституционния съд, който заяви, че конституционният модел на държавата, включително и съдебната власт, може да се променя само от Велико народно събрание", коментира той.

Никола Филчев бе категоричен, че държава не се управлява с лични пристрастия, а с разум и мъдрост.

"Ако му бях повдигнал обвинения, а той (Иван Костов - бел.ред) беше на крачка от това, това значи, че правителството пада, следват нови избори...Оставих го на съда на историята. И Костов понесе политическата отговорност. Днес той е на бунището на историята", заключи бившият главен прокурор.