Гешев: ТЕЦ „Бобов дол“ незаконно гори боклук
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Февруари 2020 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гешев: ТЕЦ „Бобов дол“ незаконно гори боклук

/КРОСС/ Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ „Бобов дол". Едното е, че централата е горяла боклук, смесен с въглища; второто е, че е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища; и третото е, че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне". Това каза главният прокурор Иван Гешев след проверка на работата на ТЕЦ „Бобов дол". Освен Гешев, на проверката присъства и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

По-рано днес Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Ще бъдат проверени ТЕЦ „Бобов дол", ТЕЦ „Брикел", ТЕЦ „Сливен" и ТЕЦ „Перник", съобщиха от прокуратурата.

От държавното обвинение уточниха, че извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации.

„Ще се извърши цялостна проверка за спазване на екологичното законодателство на тези ТЕЦ-ове. Министърът на околната среда и водите пое ангажимент и ще сигнализира и за месния язовир "Дяково", където са констатирани над 20 случая на байпаси.

„Не се спазват екологичните норми - защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите, като можеш да си ги спестиш? Така някои хора си купуват скъпи коли, къщи и яхти, но хората от околните села дишат отровен въздух. Ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер, и ако има нарушения, които са с характер на престъпления, ще се търси отговорност на виновните лица", съобщи Гешев.

„Това, което ще направим е, ако трябва и перманентно, ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете. Ако е необходимо, ще има проверки и няколко пъти на вечер. Поехме ангажимент да има връзка между отговорните звена, да бъдем сигнализирани навреме, ако има нарушаване на законодателството. Ако се констатират нарушения - ще се образуват досъдебни производства и ще се търси отговорност". Това заяви главният прокурор Иват Гешев.