Световни лидери участват в Мюнхенската конференция по сигурността
Секция: СВЯТ
14 Февруари 2020 07:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световни лидери участват в Мюнхенската конференция по сигурността

/КРОСС/ Днес започва 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността, в която ще участват около 40 държавни и правителствени ръководители, сред които и българският премиер Бойко Борисов.

В близо 100-страничния доклад за предстоящите дискусии в Мюнхен изтъкнати икономисти и специалисти по сигурността твърдят, че общественият модел на Запада е пред разпад. И очертават четири основни причини: растящ национализъм, оспорвана глобализация, военно въздържане на Запада и намаляваща солидарност като основна градивна единица на западното общество.

Социологическо проучвано по поръчка на Мюнхенската конференция за сигурност показва, че западните общества предпочитат да не се наместват в световните конфликти, като търговския спор между Съединените щати и Китай и взаимните обвинения между Вашингтон и Москва.

Над 500 влиятелни гости от цял свят и 1300 журналисти пристигат днес в Мюнхен, 35 държавни глави и правителствени ръководители, над 100 министри на външните работи и на отбраната. Сред тях са германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, американският държавен секретар Майк Помпейо, френският президент Еманюел Макрон и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Във форума ще вземе участие и българският външен министър Екатерина Захариева.

На 15 февруари на специална церемония в кулоарите на Захариева ще връчи най-високото отличие на МВнР - почетния знак „Златна лаврова клонка", на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер.