Седмицата на брака се проведе за девета година у нас
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Февруари 2020 09:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Седмицата на брака се проведе за девета година у нас

/КРОСС/ Днес е последният ден от честването на Международната Седмица на брака, която се проведе, от 7 до 14 февруари, за девета поредна година в България. Над 25 събития в сферата на взаимоотношенията привлякоха интереса на семейни и несемейни в София и страната. Популярни специалисти като Мадлен Алгафари, Стойне Василев, Стоян Георгиев, Ева Кулева и други се включиха в инициативата.

Практическа им насоченост и възможността при повечето от тях да се приложат на практика умения в различно сфери на общуването ги направиха още по-полезни за участниците.

Седмицата започна с концерт в столицата, с участието на различни изпълнители и танцова група за деца, който бе предаван на живо. Забавни събития с цел запознанство на несемейните и тим-билдинг кулинарни вечери за семейните, съпътстваха инициативата. Някои от събитията предстоят през този уикенд и по-късно.

По време на четвъртото издание на Училище за успешен брак бяха връчени и наградите на двойките спечелили конкурса тази година на тема "Наследството на добрия пример". 17 души участваха в него. Те споделиха за добрия пример, който са приели от родителите си.

Саша Габровска, директор на Столичния дом за радостни обреди и член на журито на конкурса, по повод историите. Сред участниците в журито са Мадлен Алгафари, Владо Николов, Саша Габровска, Стоян Георгиев и Валентина Каролева в екип с техните половинки.

Стотици двойки се включиха в практичните предизвикателствата на Седмицата на брака за изграждане на траен и удовлетворяващ брак през сайта и страницата в социалните мрежи на инициативата.

Кметовете на Русе, Благоевград, Казанлък, Смолян и Димитровград подкрепиха Седмицата на брака у нас. Градоначалниците на Русе и Благоевград бракосъчетаха двойки по повод на инициативата. Здравни специалисти и бизнес предприемачи се включиха в подкрепа на семейството, в отговор на апела на инициативата тази година: "Да насърчим брака и семейството!" В храмове и молитвени домове служители от трите клона на християнството послужиха на семействата.

Двойно повече градове и над два пъти повече събития, спрямо миналата година, съпътстваха деветото издание на Седмицата на брака у нас. "Радваме се, че нарастващ брой млади семейства и много несемейни се включват в тях", споделя Михаела Джоргова, координатор на екипа на Седмицата на брака у нас.

От началото на Седмицата на брака досега браковете у нас са нараснали* с 37 процента. Инициативата допринася положително това да се случва, с нарастващата обществена подкрепа, както и активното включване на двойките.

Седмицата на брака има за цел да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да напомни на двойките за важността да поддържат близостта помежду си. Тя цели превенция на разводите, самотното родителство, икономическата задлъжнялост, стреса и липсата на качествено време с децата, като насърчава полагането на постоянни и целенасочени усилия за преодоляване на проблемите във взаимоотношенията.