Девня, Раднево, Гълъбово, Панагюрище и Пирдоп са сред градовете с най-високи заплати
Секция: ИКОНОМИКА
14 Февруари 2020 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Девня, Раднево, Гълъбово, Панагюрище и Пирдоп са сред градовете с най-високи заплати

/КРОСС/ Къде в България хората взимат най-високите заплати? Кои райони останаха обезлюдени и обратно - къде има най-много деца? Как се представят учениците на матурите?

Отговорите на тези въпроси дава изследването на Института за пазарна икономика - "265 истории за икономика". На сайта 265obshtini.bg всеки може сам да разгледа картата. Всяка седмица ще се качват нови карти.

Оказва се, че София е на осмо място по отношение на размера на заплатите. По думите на икономиста Петър Ганев, който беше гост в БТВ „Тази сутрин", това не е изненада. Малки населени места, които имат голяма индустрия, са в топ 10. Сред тях Челопеч и Козлодуй, където средната брутна месечна заплата е над 2000 лв. В София тя е 1554 лв.

Девня, Раднево, Гълъбово, Панагюрище и Пирдоп са сред другите градове с високи заплати. Има обаче и много места, където заплатите са под 1000 лв. и дори под 600 лв., поясни Петър Ганев.

В големите центрове безработицата е под 4%. В София и Божурище тя е под 2%. В Пловдивско и Варненско също тя е ниска. Не така стоят обаче нещата в Северозападна България, където безработицата е най-голяма. В Димово тя е цели 41%. Десетки са общините, където безработицата е над 30%.

София, Пловдив и Варна са градовете с най-голямо население. В столицата на година идват около 5000 души. В Пловдив и Варна са около 2000, обясни икономистът.

В Свищов, например, около 900 души се изселват от града годишно. Кърджали пък привлича хора и там се заселват 960 души.

В София средната оценка от матурите по БЕЛ за миналата година е 4,53. В Трън и Челопеч също са високи - съответно 5 и 4,74.