Ръководството на Академията на филмовите награди "Сезар" подаде оставка
Секция: КУЛТУРА
14 Февруари 2020 09:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ръководството на Академията на филмовите награди "Сезар" подаде оставка

/КРОСС/ Ръководството на френската Академия на филмовите награди "Сезар" - френският еквивалент на наградите "Оскар", обяви снощи, че подава колективно оставка. Това става 15 дни преди следващата годишна церемония в обстановка на критики за непрозрачност в управлението на институцията и спор около режисьора Роман Полански, предаде АФП.

Съобщението идва след колективен призив на над 400 представители на френската киноиндустрия, публикуван в понеделник във в. "Монд", с искане за задълбочена реформа на Академията на наградите "Сезар". Сред критиките се споменават лошо функциониране, счетоводна непрозрачност и устав, който твърде дълго стои непроменен.

Спорове предизвиква и фигурата на френския режисьор от полски произход Роман Полански, който е в ръководството на академията. Той е издирван от 1978 г. в Съединените щати по обвинение в изнасилване на малолетна, а филмът му "Офицер и шпионин" е с най-много номинации за тазгодишните награди "Сезар". Това се приема силно отрицателно от феминистки организации и френската общественост.

Някои сдружения призоваха за протест във вечерта на церемонията в Париж.

След предвидената за 28 февруари 45-а церемония на наградите "Сезар" ще се състои общо събрание на академията, на което ще се избере ново ръководство и под егидата на френския Национален център на киното ще се изготвят изменения на устава на Асоциацията за насърчаване на киното и ще се пристъпи към модернизирането ѝ, се казва още в изявлението на ръководството Академията на филмовите награди.