Рецидивист преби мъж от Монтанско и задигна пенсията му
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Февруари 2020 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рецидивист преби мъж от Монтанско и задигна пенсията му

/КРОСС/ Поредно посегателство над възрастни хора. Криминално проявен пребил, а след това e взел цялата пенсия на 68-годишен самотно живеещ мъж от монтанското село Охрид. Полицията открила обирджията на път за София с влак и с пенсията на дядото в джоба, съобщи NOVA.

Малко преди полунощ на прозореца на къщата на Никола се почукало и той станал да отвори, защото си помислил че е някой съсед. Пред вратата обаче го чакал мъж с маска и започнал да го бие.
„Като отворих вратата аз се опитах да я затворя и той започна бой там, до онази стена. Там продължи да ме бие и бръкна в десния джоб и взе парите", разказва Никола.

Парите - 270 лева, били от пенсията, която взел същия ден. В село Охрид досега не си спомнят за подобни посегателства. Преди седмица имало кражба на зимнина от мазе. Постоянно полицейско присъствие няма.

„Имах полицай, който живееше в селото и отговаряше за него, но от една година се пенсионира. Сега като ги повикам идват, в селото не е имало проблеми, но когато ги викна идват", заяви кметът на селото Трифон Денков. Хората от Охрид се притесняват да не са следващите.
„Аз не съм спала никога под ключ, а сега започвам да въртя ключа. Малко да се тропне от някъде или да чуя шум и съм под напрежение", разказва Иванка, която от години живее в селото.

Никола също е приготвил брадвата до вратата и вече ще спи с нож до главата си. Обмисля да си купи и пистолет.

„Кой влезе стрелям и не ме вълнува повече и отивам някъде там на топло", споделя още той.

Полицията за часове е установила и задържала нападателя - 19-годишен от същото село, криминално проявен. Хванат е на гарата в Мездра, тръгнал бил за София. Пенсията на Никола била в джоба му. Изхарчил от нея 5 лева за билет.

Случаят бе коментиран и от главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

„В никакъв случай не трябва да се стига до въоръжаване на хората, въпреки че домът е неприкосновен. След като е станал този случай, колегите са реагирали бързо и извършителят е задържан. Предстои да му се повдигнат обвинения. Увеличение на случаите на битова престъпност няма. Тази тема е приоритетна за нас и полагаме всички усилия. Днес на територията на няколко областни дирекции текат операции срещу битовата престъпност. Полицейското присъствие не е важно само през нощта, а постоянно. Няма как обаче във всяко населено място да има постоянно полицейско присъствие. Важното е хората да подават сигнали и да виждат в нас приятел, а не враг. Нашата задача е да повишим доверието към МВР", каза Иванов.

"Повечето от задържаните лица от последните акции са с повдигнати обвинения и постоянни мерки за задържане под стража. Враца и Монтана са районите, които се открояват с битовата престъпност. В момента тече операция във Враца.", допълни той.