Евробарометър: Българите възприемат ЕС като гарант за качеството на живот
Секция: ИКОНОМИКА
14 Февруари 2020 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евробарометър: Българите възприемат ЕС като гарант за качеството на живот

/КРОСС/ Българските граждани отново се открояват като едни от еврооптимистите в Европейския съюз. Всеки втори българин смята, че ЕС се развива в правилната посока - процент доста над средноевропейското равнище. Това сочат резултатите от допитването на стандартния Евробарометър 92.3, проведено в края на миналата година.

Като цяло, нараства делът на българите, които се чувстват граждани на ЕС (56%, с 4 процентни пункта повече в сравнение с пролетта на 2019). Делът на българите, които имат положителна представа за ЕС се увеличава от 59% на 61% и е с 19 пункта над средното ниво за Съюза. България е сред трите страни членки, за чиито граждани ЕС е с най-висок позитивен имидж - редом до Ирландия (63%) и Португалия (59%).

Мнозинството от българите одобряват осъществяването на общи европейски политики в сфери като сигурност, търговия, енергетика, отбрана, социални въпроси. 54% от запитаните споделят възгледа, че повече решения трябва да бъдат взимани на ниво ЕС.

На средноевропейско равнище най-значимите проблеми пред ЕС са рисковете за околната среда и климатичните изменения (36% на ниво ЕС27), имиграцията към Съюза (35%) и икономическата ситуация (17%). Българите считат, че най-важните проблеми пред ЕС са имиграцията (48%), тероризмът (32%) и рисковете за околната среда и климатичните промени (19%).

На средноевропейско ниво се приема, че основни приоритети на Европейския зелен пакт трябва да бъдат разработването на възобновяеми енергийни източници, борбата срещу пластмасовите отпадъци и разрешаването на въпроса за еднократната употреба на пластмасата. Според извадката за България водещите цели пред Пакта трябва да бъдат борбата срещу пластмасовите отпадъци и подпомагането на фермерите за справедливо възнаграждение, за да осигуряват на европейците достъпна и безопасна храна.

Делът на българите (76%), които считат, че всяко ново търговско споразумение, сключено от ЕС, трябва да гарантира най-високи стандарти за защита на климата, околната среда и труда, е близък до средния на ниво ЕС28 (80%).