Бойко Борисов кацна в Мюнхен
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Февруари 2020 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бойко Борисов кацна в Мюнхен

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов кацна в Мюнхен, където ще участва в международна конференция по сигурността.

В 56-ото издание на форума участват около 40 държавни и правителствени ръководители.

Външният министър Екатерина Захариева и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов също са в българската делегация, водена от министър-председателя в Мюнхен.
На летището Борисов отговори на въпроси на медии за предизвикателствата, с които се сблъсква ЕС днес.

"Западният свят трябва да се намеси по-активно за разрешаването на конфликтите в Сирия, Иран. Тероризмът, коронавирусът, нелегалната миграция създават проблеми и паника", посочи в отговор Борисов.

Представител на медиите в инвалидна количка се пошегува, че Борисов е донесъл лошото време в Германия. Премиерът обаче не се смути и отговори, че да, наистина има малко вятър, но все пак е зима и колкото повече дъжд и сняг има, толкова по-добре.

Борисов напомни на журналиста, че България и Бавария са братски народи. Той благодари на мъжа и заяви, че за него е било голяма чест, че го е посрещнал и му поясни, че, ако е знаел, е щял сам да отиде при него.

За първи път във форума в Мюнхен ще участва френският президент Еманюел Макрон.

САЩ ще имат трима официални представители - държавният секретар Майк Помпейо, министърът на отбраната Марк Еспър и министърът на енергетиката Дан Бруийет. Очакват се там да бъдат и председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес, демократката Нанси Пелоси, и Мит Ромни, единственият сенатор републиканец, гласувал за отстраняване на президента Тръмп от поста при процедурата за импийчмънт.
В Мюнхенската конференция ще вземат участие външните министри на Китай, Русия и Иран - Ван И, Сергей Лавров и Мохамад Джавад Зариф.