С 55 км анкери ще е укрепена тръбата за София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“
Секция: Автомобили
14 Февруари 2020 15:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
С 55 км анкери ще е укрепена тръбата за София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“

/КРОСС/ С 55 км анкери ще е укрепена тръбата за София на тунел „Витиня" на автомагистрала „Хемус". Дължината на един анкер е 12 метра и се вкарва в стените на тръбата за връзка между облицовките и скалния масив. При стартирането на ремонтните дейности в тръбата бяха открити множество пукнатини в облицовката и кухини. За запълването им, за да се заздрави съоръжението са използвани над 2500 куб. метра бетон. „Витиня" е най-дългият пътен тунел - 1195 м, и е в експлоатация от 1984 г.
На съоръжението през миналата година бяха направени множество проучвания и експертизи, въз основа на които се предприеха аварийно-възстановителни дейности, за да се приведе съоръжението в съответствие с европейската директива 2004/54/ЕО за минималните изисквания за безопасност на тунелите на Трансевропейската пътна мрежа (TEN-T). В тази връзка ще бъдат направени и три напречни връзки - две пешеходни и една пътна, които ще свързват двете тръби на тунела, които ще се използват в случай на пътен инцидент. По този начин съоръжението изцяло ще отговаря на европейските изисквания.
Изпълнителят на обекта „Автомагистрали" ЕАД работи изключително мобилизирано. Очаква се строителните дейности да завършат през втората половина на 2020 г. Индикативната стойност на аварийно-възстановителните работи е около 50 млн. лв. Ремонтираната тръба ще е с нова облицовка, хидроизолация, отводнителна и дренажна система, асфалтова настилка, пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент, каквито има в тръбата за Варна.