Очакват ни поредица топли дни
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Февруари 2020 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Очакват ни поредица топли дни Европа посреща циклона "Денис" с ветрове до 250 км/ч.

/КРОСС/ Валежите, започнали в петък, ще спират от запад на изток, а облачността ще се разкъсва. В най-топлата част на денонощието температурите ще са в интервала от 7 до 12 градуса. Най-топло – в Северозападна България, в централните райони на Южна България и по долината на река Струма.

В планините на Западна и Централна България ще превалява сняг в незначителни количества, но в хода на деня валежите ще спират. Времето обаче ще е студено с температури от минус 5 градуса по високите части до стойности около нулата в ниското и по курортите. Заради колебанията в температурите и снеготопенето има опасност от лавини, по-значителна в Рила и Витоша.

Северозападната част на Европа посреща циклона „Денис”. Областта с ниско атмосферно налягане е обширна, с няколко ядра, а свързаната с нея облачна система се простира на територия, колкото континента, показват последните сателитни изображения. Очаква се налягането в ядрото, което носи името „Денис” да падне до рекордни стойности, което е предпоставка за ураганни ветрове по Атлантическия бряг и огромни вълни. В сила са и предупреждения за проливни валежи с опасност от наводнения. В Исландия, която е на пътя на „Денис” вече измериха пориви на вятъра със скорост над 250 километра в час.

На изток, на Балканите, в неделя и в началото на следващата седмица времето ще се определя от зона с високо атмосферно налягане. Дните ще са без валежи, температурите постепенно ще се повишават до нетипични за сезона стойности в понеделник и вторник – около и над 15 градуса. Неделя и понеделник ще са тихи, със слаб вятър. Нахлуването на по-топъл въздух ще създаде условия за понижена видимост в часовете преди обяд. Пролетното време ще секне в средата на седмицата с пореден средиземноморски циклон с валежи от дъжд и сняг.