Христо Проданов: Подкрепяме всяка една инициатива, която цели изсветляване, изкарване на виновните
Секция: ПОЛИТИКА
15 Февруари 2020 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Проданов: Подкрепяме всяка една инициатива, която цели изсветляване, изкарване на виновните

/КРОСС/ „Ние подкрепяме всяка една инициатива, която цели изсветляване, изкарване на виновните и понасяне на наказания", заяви зам.-председателят на ПГ „БСП за България" Христо Проданов пред БНТ по повод проверката на сделките на прехода.

„При такава акция би трябвало да се търси наказателната отговорност от този, който е продавал държавното имущество - държавните колективни органи, а нали знаете как се търси и носи отговорност от колективен орган", поясни Проданов.

„Ако наистина главният прокурор води борба с корупцията тук и сега, може да насочи своите усилия и към това, което се случва в момента - обществените поръчки, строителството на магистралите, как се прехвърля и в момента собственост - и всичко останало, което съпътства днес живота ни. Да не се окаже, че това, което се случва днес, след време също е изгубило давност", каза още социалистът.

Проданов припомни, че преди малко повече от една година ГЕРБ са вкарали и приели промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, свързани с промяна на срока на давност, но не към увеличаване, а към намаляване. Срокът на давност тогава е бил променен на пет години с единствената цел - да се спестят около 55 милиона на един български бизнесмен, свързан с приватизацията на Българския морски флот.

„Ние се радваме, че управляващите все пак са възприели това да се върне машинното гласуване и да спазят закона, защото според сега действащия Изборен кодекс, следващите парламентарни избори трябва да се проведат с машини. Законът не е променян и това, че те го измениха специално за местните избори - да отпадне машинното гласуване, по никакъв начин не ги оправдава", категоричен бе Христо Проданов.

Народният представител от левицата заяви, че БСП твърдо и категорично стои зад позициите, които президентът е изложил, защото според него, той говори истината за моментната картина в България, съпътстваща живота на българските граждани.