900 трактора блокираха центъра на Валенсия
Секция: СВЯТ
15 Февруари 2020 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
900 трактора блокираха центъра на Валенсия

/КРОСС/ Хиляди фермери парализираха вчера центъра на източния испански град Валенсия с около 900 трактора като част от продължаващите протести срещу ниските изкупни цени, предаде ДПА.

Говорители на организаторите казаха, че участниците са около 10 000 в "един от най-големите протести в историята на испанските фермери".

Митинги имаше също в град Лусена в Андалусия и в град Лейда в Каталуния.

Демонстрантите заявяват, че в сектора е настъпила екзистенциална криза. Във Валенсия те скандираха "Молим те, Педро, помогни ни или ще загинем!" в призив към министър-председателя социалист Педро Санчес. През последните седмици фермерите излязоха на няколко пъти по улиците в други испански градове.

Организатор на протестите е асоциацията на дребните фермери заедно с други групи. Асоциацията се оплаква, че има шест вериги на супермаркети, които държат цените под контрол и те са много ниски. Санчес прояви солидарност с демонстрантите и написа в "Туитър", че правителството му е решено да им помогне.

Министърът на селското стопанство Луис Планас вече се срещна с представители на големите вериги супермаркети.

Испания е една от най-големите селскостопански производителки в Западна Европа.

По официални данни в селското стопанство и в животновъдството са заети около 800 000 души, които произвеждат и голямо количество храни за други европейски държави.