Премиерът Борисов: За нас Армения е традиционен икономически партньор
Секция: ПОЛИТИКА
15 Февруари 2020 13:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът Борисов: За нас Армения е традиционен икономически партньор

/КРОСС/ „България и Армения развиват активен политически диалог на най-високо равнище в дух на приятелство и добронамереност, характерен за отношенията ни. А те са изградени на основата на дългогодишни исторически и културни връзки", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Армения Никол Пашинян.

Двамата разговаряха в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

В хода на срещата премиерът Борисов изрази подкрепата на страната ни към правителството на министър-председателя Пашинян за осъществяваните реформи.

„По-нататъшният им напредък и запазването на политическата стабилност в Армения ще допринеса за просперитета на важния за Европа Кавказки регион", отбеляза българският министър-председател. Той изтъкна, че за страната ни Армения е традиционен икономически партньор, с който желаем да развиваме всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество.

„Икономическите ни връзки са в процес на развитие, а двустранният стокооборот е с огромен потенциал, който следва да бъде използван", изтъкна премиерът Борисов.

За периода януари-юни 2019 г. стокообменът между България и Армения възлиза на 19,576 млн. щ. долара, от които 18,343 млн. щ. долара е българският износ за Армения. Износът ни за периода е нараснал с 53% в сравнение със същия период на 2018-а.

Вносът от Армения бележи ръст от 470% и възлиза на 1,233 млн. щ. долара.

В хода на разговора бе обсъдено също двустранното сътрудничество в областта на културата, науката и образованието, развиващо се на базата на двустранни документи.

На тази основа се осъществява също академичен обмен на студенти.

Друг акцент от срещата на двамата премиери бяха туристическите връзки между България и Армения, за чието развитие помага географската близост между двете страни, сходния бит, религия и култура.