Засилват натиска над Иран заради сваления украински боинг
Секция: СВЯТ
16 Февруари 2020 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Засилват натиска над Иран заради сваления украински боинг

/КРОСС/ Властите на Канада, Афганистан, Великобритания, Швеция и Украйна настояват Иран незабавно да изплати обезщетение на семействата на загиналите пътници на украинския самолет, който погрешка беше свален в небето над Техеран. Това съобщи в събота пред журналисти в Мюнхен министърът на външните работи на Канада Франсоа-Филип Шампан.

"Настояваме Иран спешно да изплати обезщетение на семействата на жертвите в съответствие с международните стандарти", посочи Франсоа-Филип Шампан, цитиран от Cи Би Си. Според министъра размерът на обезщетението трябва да бъде еднакъв за всички, които имат право, а процесът на плащане трябва да започне "възможно най-скоро".

"Ние ще съдим Иран по неговите действия, а не по неговите изявления", подчерта канадският външен министър. Шампан каза, че в кулоарите на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността външните министри на тези страни се срещнаха с външния министър на Иран Мохамед Джавад Зариф.

По-рано Канада, Афганистан, Обединеното кралство, Швеция и Украйна създадоха специална група, която бързо ще съобщи на близките на жертвите цялата информация за разследването на причините за бедствието и ще предостави необходимото им съдействие.

Самолетът Boeing 737 на "Международните авиолинии на Украйна" катастрофира на 8 януари няколко минути след излизането си от летището на Техеран. Загинаха 176 души: граждани на Афганистан, Германия, Иран, Канада и Украйна, както и граждани на Великобритания и Швеция. Генералният щаб на въоръжените сили на Иран на 11 януари разпространи изявление, в което призна, че самолетът е бил свален по грешка от иранската противовъздушна отбрана.