Изследователи измериха нов температурен рекорд на Антарктида
Секция: Наука
16 Февруари 2020 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изследователи измериха нов температурен рекорд на Антарктида За първи път маркировката от 20 градуса е надвишена

/КРОСС/ Учените са измерили нова пикова температура в Антарктида. На северния край на Антарктида на 9 февруари е била отчетена температура от 20,75 градуса. "Никога не е имало толкова висока температура в Антарктида", казва ученият Карлос Шефер, предава германското издание Die Zeit.

За първи път маркировката от 20 градуса е надвишена. На южното полукълбо сега е лято.

Измерването на температурата в аржентинската изследователска станция Марамбио е част от 20-годишен изследователски проект за въздействието на изменението на климата върху вечните ледове в региона, уточни Шефер. Последният температурен рекорд е бил около 19 градуса. Шефер подчертава, че рекордната стойност не позволява да се правят изводи по отношение на бъдещото развитие на климата. Това е просто точка от данни.

Само преди седмица аржентинската метеорологична агенция измери най-топлия ден в аржентинска Антарктика от началото на метеорологичните рекорди. В изследователската станция „Есперанса“, разположена на 100 километра от гара Марамбио, е била регистрирана температура от 18,3 градуса.

Според данни на ООН последното десетилетие е най-топлото в Антарктида. Топенето на ледниците там в резултат на глобалното затопляне е ключов фактор за повишаването на морското равнище в световен мащаб.

Например, ефектите от повишаването на морското равнище поради топящия се лед могат да бъдат значително по-силни от очакваното. Според ново проучване на международен екип от учени, глобалното затопляне може да доведе до повишаване на морското равнище с 58 сантиметра до 2100 година. Това разкрива Андерс Леверман от Потсдамския институт за изследване на влиянието върху климата (PIK). „Антарктическият фактор е най-голямата неизвестност и най-големият риск за морското равнище в световен мащаб“, казва Леверман.

В по-дългосрочен план топенето на ледената покривка на Антарктида има потенциал да повиши нивото на морското равнище с няколко десетки метра. "Това, което знаем със сигурност, е, че изгарянето на въглища, нефт и газ увеличава рисковете за крайбрежните градове от Ню Йорк до Мумбай, Хамбург или Шанхай", предупреди Леверман. През последните 100 години е имало увеличение от около 19 сантиметра.