Две мишки се бият в метрото: Снимка-победител на годината
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Февруари 2020 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Две мишки се бият в метрото: Снимка-победител на годината

/КРОСС/ Гледката на две мишки, припкащи по платформата на лондонското метро вечер, за мнозина е нежелано изображение на живота в града.

Но млад фотограф се надява, че наградата му, спечелена с този кадър ще промени това възприятие.

Фотографията на Сам Роули „Station Squabble" е избрана сред повече от 48 000 други, да получи наградата за най-добра фотография от света на дивата природа от лондонския Музей по естествена история след публично гласуване.

Снимката показва две мишки, които се бият за няколко трохи в метростанция."Всички знаят за мишките в метрото, но не мисля, че никой ги е виждал в тази светлина преди", каза за Си Ен Ен Роули, 25-годишен изследовател в Би Би Си.

Той призна, че си е спечелил „странни погледи" от пътуващите във влака, докато е лежал на пода на централна лондонска станция, но добавя: „Хората бяха доста любопитни - бяха положително настроени към цялата работа".

Роули е обявен за фотограф на годината на LUMIX People Choice Award на 12 февруари.

Сред борещите се за финалната награда редуцирани до 25 най-добри снимки, са и два ягуара в битка с анаконда в Бразилия, изображение на носорог и природозащитник в Кения и снимка на група бели арктически елени.

След като приятел му разказал за наблюдавани от него интересни ситуации с мишки в метрото, Роули прекарал около седмици, дебнейки по гарите вечер, оставайки до ранните сутрешни часове.

„Дивата природа е фантастична и мисля, че трябва да ценим по-малките и по-трудни за общуване животни, сред които живеем", казва той.

Майкъл Диксън, директор на Природонаучния музей, казва, че кадърът с разправията на мишките „предоставя увлекателен поглед върху това как дивата природа функционира в среда, доминирана от хората".