Гигантската звезда Бетелгейзе развълнува астрономите
Секция: Наука
17 Февруари 2020 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гигантската звезда  Бетелгейзе развълнува астрономите

/КРОСС/ Астрономи направиха снимки на гигантската звезда Бетелгейзе, които показват, че една от най-ярките звезди в Млечния път е избледняла през последните няколко месеца, се казва в комюнике на Южната европейска обсерватория, цитирано от АФП.Снимките, направени с помощта на телескопа VLT (Very Large Telescope) в Чили, позволяват да се наблюдава повърхността на този червен свръхгигант в съзвездието Орион. Бетелгейзе избледнява и променя формата си.
Въпросната звезда бе сред най-ярките в нашата галактика, но от средата на ноември м.г. яркостта ѝ драстично намаля. Това доведе до голяма кампания за астрономически наблюдения.

„Ясно се вижда, че яркостта на звездата е намаляла върху половината от наблюдаваната ѝ повърхност", каза Мигел Монтаржес от Льовенския католически университет в Белгия. „Снимките разкриват, че яркостта ѝ продължава да намалява, но по-бавно", допълни експертът.

Избледняването на гигантската звезда развълнува астрономите. Предложени бяха различни хипотези - може да става дума за изхвърляне на газ, който формира прах и скрива излъчваната светлина, или за агония на Бетелгейзе. Ако агонизира, звездата е на път да избухне във впечатляваща свръхнова.„Онова, което се вижда на снимките, не изглежда да е свързано с евентуална експлозия", отбеляза Ерик Лагадек от Обсерваторията на Лазурния бряг във Франций. Според него промяната на формата на звездата е свързана или с охлаждане, или с прах около Бетелгейзе.