Настимир Ананиев: Ако шофираш с алкохол в кръвта от 1.5 на хиляда – задължително затвор
Секция: Автомобили
18 Февруари 2020 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Настимир Ананиев: Ако шофираш с алкохол в кръвта от 1.5 на хиляда – задължително затвор

/КРОСС/ Все още употребата на алкохол и шофирането вървят ръка за ръка в България. Последните случаи с Ангел Джамбазки, заловен с над 1 на хиляда в кръвта, и Явор Бахаров, заловен с над 1.2 на хиляда, показват, че даже и хора, които би трябва да са за пример на обществото си позволяват да шофират след употреба на алкохол. Миналата седмица беше заловена и начална учителка с голямо количество алкохол в кръвта и получи само условна присъда, макар че концентрацията в кръвта и е била 1.8 на хиляда.

От партия Волт заедно с експерти подготвяме предложение за промяна на Наказателния кодекс в частта му за управление на МПС след употреба на алкохол. Първо настояваме Наказателният кодекс да влиза в сила не при 1.2 на хиляда алкохол в кръвта, както е сага, а при 1 на хиляда. Също така при управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта от над 1.5 на хиляда - задължително ефективна присъда, или с една дума затвор, заяви Настимир Ананиев експерт по пътна безопасност и лидер на европейската формация.

Следващата седмица ще поискам среща с Ани Александрова - председател на Правната комисия в парламента, за да представя нашите предложения. В момента се разглежда Наказателният кодекс в комисия и може тези предложения да бъдат добавени и приети бързо. Също така предложението ще бъде изпратено до всички парламентарни групи в Народното събрание, допълни Ананиев.

Напомням, че пак сме първи по загинали в Европейския съюз, а МВР бави да обяви статистиката за 2019 г., което е доста притеснително, и най-вероятно сме с повече загинали от 2018 г. Трябва да се даде много ясен сигнал към всички шофьори, ако употребяваш алкохол и се качиш в колата ще свършиш в затвора, беше категоричен Ананиев.