ПП МИР стартира подписка с искане за референдум против завода за изгаряне на отпадъци в София
Секция: ПОЛИТИКА
18 Февруари 2020 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПП МИР стартира подписка с искане за референдум против завода за изгаряне на отпадъци в София

/КРОСС/ Политическа партия МИР стартира подписка за провеждане на местен референдум против завода за изгаряне на отпадъци в София.

Допитването ще включва и въпроси дали столичани са съгласни да бъде отменено решението на Столичния общински съвет за изграждането и пускането в експлоатация на завода за изгаряне отпадъци в центъра на София.

Предстои да бъдат внесени съответни документи за референдума в деловодството на Столична община, както и да се уточнят местата, където гражданите, които желаят, ще могат да се подписват.

„Моя лична кауза е спирането на изграждането на завода за изгаряне на отпадъци в София, тъй като той допълнително ще замърсява и без това силно замърсения въздух на столицата" сподели председателят на ПП МИР Симеон Славчев, който като общински съветник в предишния мандат лично започна кампанията по спирането на завода за изгаряне на отпадъци.

Събирането на подписи ще започне на 1-ви март, като е нужна подкрепата на приблизително 100 000 от жителите на София, за да може да се проведе местен референдум по темата.

„Чистотата на въздуха и мерките, които трябва да се предприемат са любима тема на много политици в предизборните кампании, но фактите показват, че управляващите нито разбират проблема, нито имат волята и желанието да го решат. ГЕРБ управляват вече повече от 10 години София и доказаха, че не само не решават проблема с мръсния въздух, но и го задълбочават и безспорен факт е решението им в центъра на столицата да се изгради завод за изгаряне на отпадъци" категоричен е Симеон Славчев. Той припомня, че по отношение на проекта за завод за изгаряне на отпадъци в София той е бил винаги принципен и непримирим, но неговия и на колегите му от „Политическа група 5" опит Столичния общински съвет да инициира референдум е бил бламиран от управляващите от ГЕРБ.

„Затова единствения начин да се спре завода за изгаряне на отпадъци в София е да съберем малко над 100 хиляди подписа и да се проведе местен референдум по темата. Убеден съм, че столичани ще се включат активно в подписката, защото това пряко засяга тяхното и на децата им здраве", категоричен е председателя на ПП МИР Симеон Славчев.

ПП МИР са категорични, че въпроси, които касаят здравето и националната сигурност на българите трябва да бъдат решавани чрез пряко допитване до гражданите, като единствен метод за пряка демокрация и провеждането на този референдум следва да бъде обща цел на всички, които имат грижата за здравето на хората.

„София е на 3 място по замърсяване в Европа и ако регламентираното изгаряне на отпадък бъде добавено към нерегламентираното, то столицата скоро ще се превърне в тиктакаща здравна бомба" предупреждава Славчев.

Ако ПП МИР получи подкрепата на 1/10 от столичани, които искат допитване за завода за изгаряне на отпадъци, от партията ще настояват местния референдум да се проведе заедно с изборите за Народно събрание през март месец на 2021 година.

След като най-младата партия МИР постигна своя първи голям политически успех като със своя постоянен протест под прозорците на Министерски съвет принуди правителството да спази закона и да започне незабавна подготовка за въвеждане на машинното гласуване и това вече е факт, се очаква чрез подписката им да постигнат друг успех -провеждане на първи местен референдум в София.

„С натиска за машинното гласуване, който оказахме върху управляващите, доказахме, че когато българите сме единни и непримирими постигаме своите цели и каузи. Нека столичани да се обединим и заедно да спрем завода за изгаряне на отпадъци" добави Славчев и призова столичани да се обединят в една справедлива кауза - „правото да дишаме чист въздух".