Идва Песпонеделник, проявите започват от 27 февруари
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Февруари 2020 17:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Идва Песпонеделник, проявите започват от 27 февруари

/КРОСС/ Традиционният кукерски празник Песпонеделник тази година ще се проведе на 1 март , като проявите ще започнат още от 27 февруари. Част от тях са посветени на националния ни празник-3 март, съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Песпонеделник се провежда в Широка лъка. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар, припомни кметът на селото Васил Седянков.

Проявите стартират на 27 февруари от 14.00 часа, когато ще бъде открита в читалището изложба от детски рисунки „Кукери". На 28 февруари от 18,30 часа отново в читалище „Екзарх Стефан" ще се състои празнична програма, посветена на 3 март. В нея ще участват деца от ЦДГ „Детелина", ученици от ОУ, НУФИ и самодеен състав при читалището, който ще представи пиесата „Прошка".

Традиционният концерт на възпитаниците на НУФИ „Широка лъка" ще се проведе на 29 февруари от 18,30 часа в училището.

На 3 март от 11.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметниците на героите.

Маскарадните игри започват в 11.00 часа на 1 март. Досега заявки са потвърдили пет кукерски състави, начело с песъците от Широка лъка.

Седянков каза още, че хотелите и къщите за гости в селото и околните населени места са пълни с туристи за Песпонеделник. През годините гостите на празника са между 2000 и 4000 души. След като се насладят на дефилето на кукерите, гостите ще могат да извият кръшни хора по време на народното веселие с Виевската фолк група, посочи Седянков.

Движението за МПС ще бъде спряно в селото на 1 март от 11 до 12,30 часа.