Задържаха под стража един от контрольорите в Комисията по хазарта
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Февруари 2020 16:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Задържаха под стража един от контрольорите в Комисията по хазарта

/КРОСС/ Спецсъдът постанови най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", на един от обвиняемите чиновници от Комисията по хазарта, които е трябвало да упражняват контрол, но не са го направили.

Досега Пламен Георгиев беше под "домашен арест". Съдът прецени, че той е съпричастен към организираната престъпна група, ръководена от Васил Божков.

На другия обвиняем от Комисията по хазарта - Тодор Марков, мярката обаче не бе променена и той остава под домашен арест.

Решението на съда за мерките за неотклонение е окончателно.

"Съдът уважи протеста на прокуратурата в тази му част и постанови задържане на Пламен Георгиев. Бяха приети и нашите аргументи, че неправилно първостепенният съд е извел извод за липса за обосновано предположение за обвинението за участието му в организирана престъпна група", коментира пред журналисти прокурор Тихомир Стоев.

Адвокатът на Тодор Марков - Слави Димитров, пък отново подчерта, че клиентът му е бил само 6 месеца на този пост.

"Той е бил ръководител и не е имал функции да взима решения. По закон формирането на решенията е на председателя, той дава на директора, директорът - на Марков. Марков само физически определя кой да отиде ва проверк. Нямаме твърдение на прокуратурата, че той е осуетил проверка", посочи той.

Георгиев и Марков са обвинени, че тенденциозно не са упражнявали контрол върху фирмите на Васил Божков и са били част от организирана престъпна група, ръководена от хазартния бос.

Предишната инстанция не се съобрази с искането на прокуратурата да бъдат оставени в ареста и им постанови по-лека мярка - домашен арест. Магистратите прецениха, че няма опасност обвиняемите да се укрият, а единият от тях настоя да бъде освободен, за да се грижи за болния си баща.