Националният военноисторически музей показва детски писма с послания към Левски
Секция: КУЛТУРА
19 Февруари 2020 07:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националният военноисторически музей показва детски писма с послания към Левски

/КРОСС/ В деня, в който отдаваме почит към Апостола на свободата - 19 февруари, Националният военноисторически музей (НВИМ) представя посланията на стотици деца от страната и от чужбина, както и тези на наследниците на Васил Левски - Христина Богданова и нейните деца Яна и Михаил, с които те участваха в кампанията. В същия ден в Музея за поредна година ще се проведе и образователната програма „Васил Левски - вчера и днес".

Младите хора, провокирани и увлечени от предизвикателството на НВИМ, изпращаха любопитни, въздействащи и новаторски предложения, сред които се открояват силно емоционалните отговори на въпроса „Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес", лични и осъзнати за святото дело на Апостола обръщения, стихотворения, интервюта с него, персонални видеа и видеоклипове с участието на ученици от цели класове или групи в детски градини. Ценен подарък НВИМ получи и по поща на физически адрес - ръчно направена книга с посланията на ученици от различни класове и паралелки в едно училище. Инициативата докосна и децата от българските училища извън граница, които също се включиха в инициативата.
След 147 години от гибелта на Васил Левски той остава жив, много скъп и свят образ в българската история, което потвърждават посланията, отправени от децата към него.

Всички видеа и текстове ще бъдат представени на посетителите на Музея и представителите на медиите на 19 февруари. Те ще бъдат прожектирани на екран в експозицията на НВИМ през целия ден. След финала на кампанията получените предложения ще бъдат качени в онлайн платформа в интернет и достъпни за широката аудитория.

През целия ден в НВИМ ще се провежда образователната програма „Васил Левски - вчера и днес". Програмата представя неговите идеи и дело като нов етап в националноосвободителното движение, както и как той присъства в спомените на съвременниците си и какво е наследството, което ни е завещал.

Посетителите ще могат да обогатят своето преживяване в Музея и като разгледат и богатата на ценни експонати експозиция, в която специално място имат малкото запазени вещи на Дякона, които НВИМ съхранява за поколенията - косите на Левски, запазени от майка му, кръстчето, което е носил постоянно, тасчето за вода и личния му револвер, система „Гасер", М 1870