Роми ловят розови пеликани, готвят ги с кисело зеле
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Февруари 2020 19:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Роми ловят розови пеликани, готвят ги с кисело зеле

/КРОСС/ Седем лодки, скрити в тръстиките до езерото Вая, бяха открити при съвместна акция на ИАРА и Областната дирекция на МВР-Бургас. Инспекторите атакували на 13 февруари. Униформените извършили обход в района край квартал Горно Езерово, известен като мека на бракониерите. Там, местните влизат в езерото не само с лодки, но и с автомобилни гуми и дори... гардероби.

А най-големият деликатес в момента в квартала е... розов пеликан с кисело зеле. Еколози напомнят, че розовият пеликан е под закрилата на Закона за защита на биоразнообразието и е включен в Червената книга на България. В лодките, уточняват от ИАРА, са открити хрилни мрежи с обща дължина 3 200 м. Бракониерските пособия са иззети, а по случая е съставен акт срещу неизвестен извършител. ИАРА напомня, че се забранява риболовът с мрежени риболовни уреди в обектите по чл. 3, ал. 1 от ЗРА, с изключение на риболова, извършван във водите на Черно море и река Дунав, при условията на чл. 17 от ЗРА и от лица, регистрирани по реда на чл. 25 от ЗРА - във водните обекти, за които е извършена регистрацията.

Забранява се пренасянето и превозването на мрежени риболовни уреди с изключение на лицата притежаващи валидно разрешително за стопански риболов по чл. 17 и регистрирани по реда на чл. 25. При съмнение за извършване на нарушения и нередности гражданите могат да съдействат като сигнализират на тел.112.