Росен Желязков: Още три държави се обявиха срещу спорните текстове в Пакета Мобилност I
Секция: ИКОНОМИКА
19 Февруари 2020 08:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Желязков: Още три държави се обявиха срещу спорните текстове в Пакета Мобилност I

/КРОСС/ Още три държави членки се обявиха срещу спорните текстове в Пакета Мобилност I. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след днешните му срещи в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, европейския комисар по транспорта Адина Валеан и министрите от групата на единомислещите държави.

„Към групата от шест единомислещи държави (България, Латвия, Литва, Унгария, Полша и Румъния) се присъединиха Кипър, Малта и Естония. Днес, девет министри показахме ясно и категорично, че не приемаме това, което се случва в момента, най-вече по отношение на непропорционалните и дискриминационни правила, които ще бъдат наложени с връщането на превозното средство на 8 седмици, връщането на водача на 4 седмици и други", изтъкна Росен Желязков. По думите му първоначално заложената цел на ЕК за подобряване на социално-икономическите условия за бизнеса и за работещите в тази индустрия няма как да бъде изпълнена с подобни правила. Те са в пълно противоречие с широко прокламираната Европейска зелена сделка и заявените политиките за намаляване на карбоновите емисии. С въвеждането им ще се наруши правилното функциониране на Единния европейски пазар, допълни още министърът.

„По време на разговорите с двамата комисари получихме уверението, че ЕК ще възложи, чрез обществена поръчка, оценка на въздействието на законодателните предложения по Пакета Мобилност I. Нашето настояване е това да стане най-късно до влизането в сила на разпоредбите, за което не получихме потвърждение. От момента на обнародването в Официалния вестник, което се очаква да стане през месец юли и след второто четене в ЕП, ще започне да тече 18-месечен преходен период, в който разпоредбите няма да се прилагат", посочи министър Росен Желязков. Той отново потвърди, че след обнародването на тези разпоредби българската страна има готовност да депозира искова молба в Съда на ЕС в Люксембург, срещу приетите промени, за което има подкрепата и на други страни, от групата на единомислещите. „Имаме готовност и ще се възползваме от всички институционални възможности за да защитим правата си", категоричен бе Росен Желязков.