Реставрацията на Помпей разкри невиждани досега съкровища
Секция: Наука
19 Февруари 2020 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Реставрацията на Помпей разкри невиждани досега съкровища

/КРОСС/ Ярки стенописи и невиждани досега надписи са сред съкровищата, открити при мащабна дългогодишна реставрация на световноизвестния археологически обект Помпей, съобщи АФП.

В проекта беше включена армия от работници, чиято задача беше да подсилят стени, да ремонтират срутващите се конструкции и да разкопаят недокоснати райони на големия обект, втората най-посещавана туристическа дестинация в Италия след Колизеума в Рим.
В района на руините бяха направени и нови открития, които все още не са проучени от съвременните археолози на обекта - често ограбван за бижута и артефакти през вековете.
"Когато разкопавате в Помпей, винаги има изненади", каза генералният директор на проекта Масимо Осана пред репортери.
През октомври археолозите откриха ярък стенопис, изобразяващ облечен в броня победен гладиатор, докато от ранения му противник блика кръв. И през 2018 г. беше разкрит надпис, който доказва, че градът край Неапол е разрушен след 17 октомври 79 г. сл.хр., а не на 24 август, както се смяташе по-рано.

Това може да не е краят на новите открития, смятат археолози.

„Сигурно е, че чрез други проекти за разкопки в области, които никога не са били изследвани досега, откритията ще бъдат невероятни", добави Осана.
Започнато през 2014 г. възстановяването включва екипи от археолози, архитекти, инженери, геолози и антрополози и струва 105 милиона евро, покрити до голяма степен от Европейския съюз. Проектът е иницииран, след като през 2013 г. ЮНЕСКО предупреди, че може да отнеме статута му на световно културно наследство след поредица от срутвания, причинени от недобра поддръжка и лошото време.

Но проектът вдъхна нов живот на историческия обект. Работниците внимателно реставрираха древните стенописи, замъглени от години натрупвала се мръсотия и почистиха плочките на вековните подове. Гигантското изригване на Везувий е опустошило древния римски град Помпей преди близо 2000 години, покривайки всичко по пътя си с вулканична пепел.

Тази утайка спомогна за запазването на много сгради почти в първоначалното им състояние, както и труповете на жертвите на Везувий.

Част от обекта беше затворен за обществено ползване по време на реставрацията, включително няколко „дома" - семейни резиденции за горните класове - които малко по-късно бяха отворени. Домът на овощните градини Domus представя сложни и подробни стенописи на овощни дървета и птици, докато Къщата на кораба се гордее със скица на голям търговски кораб.