Икономисти: В България нямаме консенсус за еврото
Секция: ИКОНОМИКА
19 Февруари 2020 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономисти: В България нямаме консенсус за еврото

/КРОСС/ За мен премиерът е абсолютно прав, че няма консенсус по темата с еврото. Това го показват и социологическите данни. Мнозинството от българите не иска еврото, а друга част иска референдум за него. Крайно време е да има широк обществен дебат по темата. Всичко това обаче е стъпка към правилния процес, заяви в студиото на „Здравей,България" икономистът Стоян Панчев.

Аз съм от хората, които са умерени оптимисти за развитието на ЕС. Мисля, че България трябва да работи за промяната Съюза към по-добро. Ако мнозинството беше против еврото щяха да обменят евро в левове последната седмица. Статистиката показва, че над милиард лева са обменени в евро само за последната седмица. За мен това означава, че хората смятат за по-добре да държат спестяванията си в евро, а не лева, каза икономистът Владимир Каролев.

Според Стоян Панчев това, че хората депозират парите си в имоти е форма на паника. Ние знаем нещо, което беше доказано и при кризата с КТБ, а това е, че валутният борд работи отлично вече 23 години, добавя той. Големите притеснения на хората са относно цените на стоките и евентуален гръцки сценарий. Една от реалните опасности, които могат да се случат при евентуално влизане в еврозоната, е това капиталите на банките да бъдат изнесени към централите им, добави Панчев.

Владимир Каролев напомни, че престоят в така наречената чакалня на еврозоната може да бъде дълъг. Той даде пример с държави, които са били там между 2 и 3 години и други, които са прекарали 11. Според него хората, които сменят депозираните си пари от лева в евро губят от курса, като това не им носи никакъв друг позитив.