Брутален случай на агресия между деца
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Февруари 2020 10:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Брутален случай на агресия между деца

/КРОСС/ Брутален случай на агресия между деца. Клип, на който се вижда как момче нанася побой над момиче в Кубрат, предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Кадрите са заснети от свидетели на побоя, вероятно съученици на момчето, посред бял ден, в парк в града. Момчето удря и влачи момичето, което по информация на NOVA е със специални потребности и може би затова не успява изобщо да се защити.

Вчера този клип беше изпратен от десетки зрители, беше и многократно споделян в социалните мрежи. Директорът на Център за образователна подкрепа Добринка Добрева обясни, че момичето се чувства здравословно добре, но има психическа травма. По думите ѝ детето е разтревожено от факта, че този случай ще се разчуе. Директорът на СОУ "Христо Ботев" Росица Христова обясни, че тежкият инцидент е станал в неделя и потърпевшата не е споделила с никого за станалото.

По думите на представителя на МВР в Разград Илияна Георгиева двете замесени момчета нямат навършени 14 години, а потърпевшата е 17-годишна. Момчето, което е нанесло побоя, се води на отчет в детска педагогическа стая. Миналата година е трошил прозорци в местното СПТУ. Има наложена възпитателна мярка, която се осъществява от местна комисия - предупреждение и посещение на редовни беседи с психолози, заяви тя.

Директорът на ДСП - Кубрат Росица Калинова обясни, че родителите са тези, които заемат основно място в развитието на децата. Тя уточни, че институциите трябва да реагират в такива моменти. Клипът потресе обществеността в града. Това дете вероятно копира семеен модел, но не познавам семейството. Свикахме мултидисциплинарен екип, с който обсъдихме нашата реакция. Регистрирали сме три сигнала, защото нямаме само едно дете в риск - останалите също са в опасност. Ако не окажем подкрепа на майките, по-нататък нещата ще се влошат, каза Калинова.