Калоян Паргов: Столична община проспа темата с винетките
Секция: ПОЛИТИКА
19 Февруари 2020 10:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Столична община проспа темата с винетките

/КРОСС/ Столична община проспа темата с винетките. Това заяви лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR. Според него, след бодряшките изказвания на управляващите за решаване на проблема преди повече от година, СО е трябвало да бъде активна и да заяви кои пътища да не попадат във винетната система.

"След постановлението на Министерски съвет за тарифиране на пътищата, ресорният заместник-кмет тогава Дончо Барбалов трябваше да заяви кои пътища да не попадат във винетната система. Това обаче не е направено и резултатът го виждаме - хората отново са на улицата и блокират пътища в населените места около София, коментира Калоян Паргов. - Сега вече този въпрос не е към Столична община, а е в полето на Министерски съвет. Какво значи да те задължат да ползваш винетка в рамките на София? Това значи да си плащаш, за да стигнеш до централната част на града и обратно. София град е една административна област с всичките 32 села. Гражданите плащат еднакви данъци и такси така, както ги е определила Столична община, хората отвъд Околовръстната дъга не са облагани по различен начин. А на всичкото отгоре в края на миналата година СО увеличи данъка за превозните средства. И не би трябвало да бъде проблем повдиганият въпрос за това кой ще поддържа пътищата, ако гражданите не плащат винетки. Надявам се днес на заседанието си Министерски съвет да отмени винетките вече законово, а не само на бодряшки обещания".

Според Калоян Паргов над 150 000 души са засегнатите граждани в 32-те села край София, които трябва да плащат винетки, ако управляващите не ги отменят. "Те попадат в няколко столични района - Нови Искър, Кремиковци, Панчарево, Банкя... Нормално е хората да правят сравнение с населените места във Витошката яка. Защото там не плащат винетки. А принуждават гражданите от северната страна на града да плащат. Ето това е чувството за справедливост. Не е нормално да плащаш данъци и такси на общо основание като всички, а една част от хората да са натоварени с още задължителни разходи. Мисля, че Столична община има достатъчно голям бюджет, за да се справи с този проблем. И вече трябваше да го е направила".

Калоян Паргов коментира и темата за БСП. "Всякакви мантри битуват в обществото за нашата партия - не сме били алтернатива, не сме предлагали нищо... А в последните 4 години на практика БСП беше хиперактивна, каза лидерът на столичните социалисти. - По-активна дори, отколкото някои очакваха. Тогава ни казваха, че сме прекалено активни. Така или иначе БСП си има виждане за алтернативно управление на държавата. И го изразява постоянно в Народното събрание по отношение на определени законопроекти. В рамките на този мандат имаме 4 вота на недоверие. Това е стандартен инструмент на опозицията в парламентарната демокрация. С него на висок глас можем да заявим и да покажем определени проблеми. Сега, по време на цикъла отчет и избори, ще направим анализ на изминалите 4 години. Ще видим къде сгрешихме. Дали сме прекалили във височината на тона, в дозата емоция. Дали сме били по-агресивни или пасивни. Това са въпросите, на които ще търсим отговори сега, за да може след година разликата от 2% с ГЕРБ да бъде стопена и да поемем отговорността за управление на държавата".