Премиерът разговаря с шефа на Международната организация по лозата и виното
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Февруари 2020 11:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът разговаря с шефа на Международната организация по лозата и виното

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с генералния директор на Международната организация по лозата и виното Пау Рока. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество, които ще допринесат за още по-активно популяризиране зад граница на лозаро-винарските традиции на България като част от нашето културно-историческо наследство.

В хода на разговора бе отбелязано възходящото развитие на винарството и лозарството у нас, потвърждавано от данните, че 61% от всички лозови насаждения в България са вписани в Европейския регистър за защитените наименования за произход и защитени географски указания. Това е от изключително значение, защото се дава възможност на българските производители да популяризират своя регион и да гарантират за местното качество. Лозовите насаждения в България са малко над 60 000 хектара като част от тях са изградени по мярката „Преструктуриране и конверсия на лозята". За миналата година са изградени близо 8500 дка нови лозови масиви.

В рамките на срещата между премиера Борисов и Пау Рока бе изтъкнат също възходящият тренд при износа на българските вина. През 2019 г. страната ни е реализирала износ от 64 млн. литра вино на пазарите на Западна Европа, Китай, САЩ. Винопроизводителите също се увеличават.

В присъствието на премиера Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и генералният директор на Международната организация по лозата и виното Пау Рока подписаха меморандум за разбирателство. Целта му е да засили сътрудничеството между двете страни в областта на лозарството, винопроизводството, технологиите, маркетинга и в други области от взаимен интерес, да популяризира българските лозаро-винарските традиции, предвижда се още обмен на нови технологии и обучение за професионалисти от сектора.