Жена водещ е сензация в Южна Корея
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Февруари 2020 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жена водещ е сензация в Южна Корея

/КРОСС/ Южна Корея е смятана за развита в икономическо и технологично отношение страна. Но все още мъжете доминират в повечето професии, включително и в журналистиката. Ето защо една жена водещ е истинска сензация, съобщава БНТ.

В ярко осветеното студио на националния обществен оператор KBS, Лий Со Йонг се подготвя за предстоящата новинарска емисия. Пет пъти в седмицата тя води новините в девет, пробивайки консервативните порядки в Южна Корея.

Лий Со Йонг, водеща на новини: Надявам се скоро хората да не обръщат внимание дали водещият е жена, или мъж. Опитвам се да спра да се оправдавам, защото съм жена журналист.

Телевизионният формат в Южна Корея години наред е следният - сериозен на вид водещ съобщава най-важните събития от деня, а накарая значително по-млада асистентка казва любопитните теми.

Лий Со Йонг, водеща на новини: По традиция в Корея водещият трябва да е възрастен мъж с опит, а зад него млада говорителка, красива като цвете.

43-годишната журналистка обаче разчупва модела. А рейтингът на най-гледаното телевизионно предаване в Южна Корея се вдига от 9,6 на 11 процента от ноември досега.

Лий Со Йонг, водеща на новини: Сигурна съм, че ще има повече жени водещи и тогава това дори няма да е новина.

Южнокорейската журналистка признава, че не може да си позволи дори и една грешка, именно защото е първата на такава позиция и от успеха ѝ зависи повече репортерки да получат шанс за изява.