Кремъл предупреди: Турска военна операция в Сирия е „най-лошият вариант“
Секция: Русия
19 Февруари 2020 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кремъл предупреди: Турска военна операция в Сирия е „най-лошият вариант“

/КРОСС/ Кремъл предупреди Турция във връзка с евентуална военна намеса срещу сирийските сили в региона Идлиб, заплашен от турския президент с "предстояща" офанзива, предаде Франс прес.

"Ако става дума за операция спрямо легитимните власти и въоръжените сили на Сирия, това естествено е най-лошият вариант за развитие на събитията", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС."Нека да не вземаме за предпоставка най-лошите сценарии", добави той, запитан от журналисти как ще реагира Русия, ако Реджеп Ердоган започне военна операция в Сирия. За сметка на това турска операция срещу терористични групировки в провинция Идлиб ще е в рамките на споразумението от Сочи, уточни Песков и добави, че контактите с Анкара продължават.Споразумението от Сочи беше сключено през октомври между Русия и Турция. То предвиждаше прекратяване на бойните действия в Идлиб, но беше многократно нарушено и в крайна сметка прилагането му се провали, отбелязва АФП.

Предупреждението на Москва идва, след като по-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова сирийския режим да се изтегли до края на месеца от някои позиции в Идлиб, където през последните седмици имаше сблъсъци между военни части на Турция и Сирия.

"Това е последното ни предупреждение. Може някоя нощ да се появим изневиделица. По-ясно казано, предстои операция в Идлиб", заяви Ердоган.