Учени с важна стъпка към ваксина за китайския коронавирус
Секция: Здраве
20 Февруари 2020 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени с важна стъпка към ваксина за китайския коронавирус

/КРОСС/ Много важна стъпка към намирането на ваксина срещу смъртоносния нов коронавирус са направили учени от Университета на щата Тексас в Остин и от американския Национален здравен институт, предаде АФП, позовавайки се на публикация в списание „Сайънс“.

Чрез криоелектронна микроскопия учените са успели да изработят триизмерна карта на ниво атоми на онази част от коронавируса, която се прикрепя към човешките клетки и ги инфектира.

С предоставения от китайски учени генетичен код на коронавируса американските им колеги са изградили стабилна проба от т.нар. S-протеин. С него вирусът се прикрепя към рецепторите на клетките.

Надеждата е S-протеинът да бъде използван като антиген за подобряване на възможностите на човешката имунна система да се справи с новия коронавирус.

Междувременно днес бе съобщено, че двама души, заразени с новия коронавирус, са починали в Иран. Това съобщи здравното министерство на ислямската република.

Това са едновременно първите официално потвърдени случаи на заболяването в Иран и първите смъртни случаи от него в Близкия изток. Починалите са възрастни хора от свещения град Кум, които са имали проблем с имунната система, е уточнил говорител на министерството. Втори смъртен случай беше съобщен и от Хонконг.

Същевременно започнаха евакуациите на стотици пътници от кораба „Даймънд Принсес“, който се намира под карантина в пристанището на японския град Йокохама. Най-малко 621 души на борда на кораба са заразени с вируса. Японските власти позволиха евакуацията на около 500 здрави пасажери, след редица критики за справянето с кризисната ситуация. Корабът е превозвал общо 3700 души. Съединените щати вече евакуираха стотици свои граждани от кораба и ги поставиха под карантина. По думите на японски здравен експерт, цитиран от Би Би Си, ситуацията на борда на „Даймънд Принсес“ е хаотична.

До момента починалите от новия коронавирус в Китай са 2004-ма души. Заразените в страната са над 74 000, а още 700 случая са съобщени в други страни.