Румен Радев: След Освобождението прогресивният дух на Русе превърна града в европейската врата на България
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Февруари 2020 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: След Освобождението прогресивният дух на Русе превърна града в европейската врата на България Държавният глава се ангажира да продължи да работи за социалната и икономическа интеграция на Дунавския регион

/КРОСС/ "Освобождението на Русе, настъпило на 20 февруари преди 142 години, отключи самочувствието, прогресивния дух и стремежа на русенци към новото. С годините градът преживя икономически и културен подем и се превърна в европейската врата на България", заяви президентът Румен Радев в приветствието си към жителите и гостите на Русе, които днес тържествено отбелязват 142 години от освобождаването на града си от Османско владичество.

Държавният глава отбеляза, че русенци с основание се гордеят с приноса на предците си за освобождението на България, защото много преди освободителните руски войски да влязат в града, хората вече са били „свободни в своите мисли и действия, в мечтите си за бъдещата силна, свободна и достойна България“. „Затова днес заедно честваме русенските възрожденци и революционери които се вляха в редиците на Българското опълчение“, заяви Румен Радев.

Президентът изрази увереност, че Русе ще продължи с още по-бързи темпове да се развива като икономически, образователен, културен и туристически център на страната ни, принос за което може да има и пълноценното използване на възможностите на Дунавската стратегия. „Трябва да работим за развитие на транспортните и културни връзки между страните по поречието на Дунав и за тяхното икономическо и социално сближаване“, заяви Румен Радев.

Президентът се ангажира тази тема да продължи да бъде приоритет в работата му. „Винаги когато говоря с държавните и правителствени ръководители, аз настоявам Дунавската стратегия да се развива, защото тя е важна не само за Русе, а и за България и за самия ЕС“, допълни президентът.

По-късно президентът Радев беше посрещнат в Средно училище „Йордан Йовков“, където участва заедно с ученици от трети и пети клас в тържествен открит урок, посветен на освобождението на града. Учебният час е от предмета „Русезнание“ и учениците отговориха на редица въпроси свързани с историята на града, ролята му в периода на Българското възраждане, национално-освободителните борби и приноса му в развитието на българската култура, наука и просвещение.

„Свободата е възможността да имаш избор, но и да осъзнаваш отговорността, която носиш с него и за себе си, и своето бъдеще, и за обществото“, заяви президентът в отговор на въпрос на ученик какво означава свободата за самия него. Румен Радев добави, че с урока по опознаване на родния град се правят и първите стъпки за опознаване на родината и изграждане на децата и младежите като достойни български граждани.

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния караул на площад „Свобода“ по случай 142-годишнината от Освобождението на Русе.