Хората освиркаха Караянчева и Фандъкова пред паметника на Апостола
Секция: Анализи
20 Февруари 2020 15:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хората освиркаха Караянчева и Фандъкова пред паметника на Апостола Румен Радев помоли хората да се въздържат

/КРОСССтотици хора освиркаха председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и кмета на София Йорданка Фандъков. Това се случи пред паметника на Апостола на Свободата - Васил Левски. Хората скандираха: "Предатели", "Мафия" и "Оставка".

Докато Фандъкова четеше словото си всички викаха: "Ууу".

Президентът Румен Радев помоли хората да се въздържат от подобни възгласи.

Словото му беше кратко, но запомнящо се. Радев започна с това, че Левски не обича преклонени глави и хората днес трябва да се изправят. Напомни, че нашата битка за идеала на Апостола е сега.

"На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави, но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук. Време е да спрем да търсим утеха в историята, време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойноство нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега. Свобоното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. Днес се питаме това ли е чистата и свята Република на Дякона?", каза още Радев.

След като приключи, всички започнаха да скандират: "Радев, Радев".

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза в словото си, че "с делата си Апостола на свободата става Апостол на сърцата, който с примера си изтрива страха. Той сее семената на надеждата и любовта към Отечеството“. „Днес трябва да си спомним неговите думи и да надскочим егото си. Историята се прави със съучастие, обща вяра и стремеж“, цитира думите на Левски кметът. „Днес трябва да помним, че белият лист, на който пишем историята си, стои пред нас и трябва да пишем в него“, каза още Фандъкова.