Фонд на фондовете стартира пазарни консултации за нов продукт в сектор „Отпадъци“
Секция: ИКОНОМИКА
20 Февруари 2020 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фонд на фондовете стартира пазарни консултации за нов продукт в сектор „Отпадъци“

/КРОСС/ Фонд на фондовете структурира нов финансов инструмент за инвестиции в сектор „Отпадъци“. Средствата са осигурени по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

За да се постигне оптимална близост на продукта с пазарните практики, Фондът стартира провеждането на консултации със широк кръг заинтересовани страни.

Финансовият инструмент ще е в съответствие с целите на оперативната програма и с характеристиките на целевите групи дефинирани в нея, а именно постигане на съответствие с йерархията при управление на отпадъците и намаляване количеството депонирани битови отпадъци. Прилагането му ще се стреми да облекчи трудностите, изпитвани от общини, частни предприятия и публично-частни партньорства, в търсенето на достъпно като условия финансиране за инвестиции в сектора.

Бюджетът на инструмента е почти 50 млн. лв., като се очаква да бъде привлечено допълнително частно съфинансиране. Конкретните параметри на заемите и целевия размер на привлечен частен ресурс ще бъдат определени след приключване на пазарните консултации.

Продуктът ще достигне до пазара чрез посредници като банки, финансови институции и др., а крайните получатели могат да бъдат общини и общински дружества, както и представители на частния сектор, които имат интерес за инвестиции в сферата на управление на отпадъци.

Фонд на фондовете ще търси дългосрочни решения за ефективно и екологично управление на отпадъците чрез устойчиви бизнес начинания. На този етап се предвижда да бъдат подкрепяни проекти в следните сфери:

 Проектиране и изграждане на центрове за повторна употреба на предмети от бита, като мебели, дрехи и други;

 Прилагане на пилотни проекти на инсталации за рециклиране на разделно събрани битови отпадъци, включително и чрез въвеждане на иновативни технологии;

 Изграждане на площадки и инсталации за предварително третиране на битови отпадъци;

 Закупуване на оборудване и съоръжения за разделно събиране на биоразградими и зелени отпадъци;

 Строителство на анаеробни и компостиращи инсталации;

 Финансиране на центрове за повторна употреба на строителни отпадъци от бита, включително доставка на съоръжения и оборудване;

 Инвестиции в дейности, свързани с изпълнение на демонстрационни/пилотни проекти за прилагане на иновационни, практики и подходи в областта на управлението на отпадъците, въвеждането на нови технологии в тази връзка, както и организиране на информационни кампании, насочени към предотвратяване образуването на отпадъци и към промотирането на общество с нулеви отпадъци.

Пазарните консултации се провеждат до 31 март 2020 г. (включително), като заинтересованите лица биха могли да изразят желание за участие в процеса до 25 март 2020 г. (включително) на телефонен номер: +3592 801 40 50 или на електронна поща: office@fmfib.bg

След приключване на консултациите резултатите от тях ще бъдат обобщени и оповестени в доклад, който ще бъде публикуван на страницата на Фонд на фондовете.