Гърция си иска скулптурите от Партенона след Брекзит
Секция: КУЛТУРА
20 Февруари 2020 16:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гърция си иска скулптурите от Партенона след Брекзит

/КРОСС/ Надежда дава проектът за споразумение между Обединеното кралство и ЕС за връщане или компенсация за незаконно иззети културни ценности.

Гръцките власти настояват скулптурите от Партенона, изнесени през XIX в. от Атина във Великобритания от бившия посланик в Османската империя лорд Елгин, да бъдат върнати в новия музей на Акропола след излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщава вестник „Таймс“.

Надеждите се основават на проекта за търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС, което предвижда връщане или компенсация за незаконно иззети културни ценности. Инициатор на добавката към проекта за споразумение е именно Гърция, която намира подкрепа от Кипър и Италия – трите страни са особено обезпокоени от съвременната търговия с антични артефакти.

„Таймс“ подчертава, че Британският музей приветства всички ангажименти по борба с незаконната търговия с древни ценности по целия свят и дори е готов да сътрудничи с правоохранителните органи, за да бъдат открити всички обекти, които попадат във Великобритания незаконно.

Почти половината от античните статуи на Партенона в момента са в Британския музей в Лондон. Лорд Елгин е поръчал те да бъдат свалени от стените на светилището в Атина и е изпратил във Великобритания 12 фигури, множество релефи с орнаменти, кариатидата от портика на храма Ерехтейон и редица други безценни фрагменти. Гърция се надява скоро те да бъдат експонирани в построения през 2009 г. музей на Акропола с обща площ 21 хил. кв. м.