Йордан Божилов: Атаката в Германия може да се характеризира като терористична атака
Секция: Интервюта
21 Февруари 2020 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йордан Божилов:  Атаката в Германия може да се характеризира като терористична атака

/КРОСС/ "Аз мисля, че атаката в Германия може да се характеризира вече със сигурност като терористична атака, тъй като имаме и идеологически мотиви – знаем, че е оставено съответно писмо, послания различни в страницата на извършителя. Целта е била подбрана съзнателно от него. Също така бихме могли да класифицираме този терористичен акт като един от най-кървавите в модерната история на Германия с 11 убити и няколко ранени", каза в сутрешния блок на БНТ Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност.

"Ние виждаме една устойчива за съжаление динамика на радикализация на германското общество и не само на германското, а и в Европа. Терористичните атаки се извършват както от ислямски терористи, така и от крайнодесни и няколко атаки в Германия е имало от крайнолеви", допълни Божилов.

"Ако погледнем най-новата история на Германия, отчетливо виждаме ръст на терористичните атаки след 2014 година – тоест след тези бежански вълни, които явно промениха обществото", каза още Йордан Божилов.