Многохилядни бдения в Германия в памет на жертвите от Ханау
Секция: СВЯТ
21 Февруари 2020 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Многохилядни бдения в Германия в памет на жертвите от Ханау

/КРОСС/ Германската полиция разследва мотивите за нападенията в Ханау, където 43-годишен германец застреля десетима в наргиле барове, жертва на крайнодесния екстремист стана и  33-годишен българин, работил в едно от заведенията.

Десетки  хиляди души се събраха в различни германски градове на бдения в памет на жертвите.

Хората палеха свещи и оставяха цветя и послания в мълчание пред Бранденбургската врата в Берлин, Франкфурт и в самия Ханау:

„Това е част от нас и няма как да бъда заменено от красивите думи на политиците“, каза участничка в бдението.

От Асоциацията на кюрдите в Германия Кон-Мед заявиха, че са гневни на властите,  които не са се притивопоставили решително на крайнодесните мрежи и крайнодесния тероризъм.

От организацията на мюсюлманите също обявиха, че от месеци настояват за ясна позиция срещу ислямофобията .

Германският канцлер Ангела Меркел осъди расизма в германското общество след информацията, че стрелецът от Ханау е имал крайнодесни и ксенофобски убеждения. Турският президент Ердоган поднесе съболезнования и изрази надежди, че властите ще разследват докрай станалото в Ханау.

Паметта на жертвите беше почетена с минута мълчание и от актьорите и продуцентите на филмовия фестивал Берлинале.

Водещ на юбилейната церемония е българският актьор Самуел Финци. Той откри фестивала с реч, в която обърна внимание на свободата в Европа и крайнодесния  екстремизъм, който заплашва демокрацията.

 

В предаването „Преди всички“ българският консул във Франкфурт на Майн Антоанета Байчева отново заяви, че е в готовност да окаже съдействие на близките на убития българин за документи и транспорт на тялото му:

„В момента няма какво да се направи, тъй като тленните останки са задържани от полицията, както и всички негови вещи, защото това е необходимо за разследването. Във връзка сме и с полицията и в момента, в който освободят тленните останки, ще окажем съдействие за издаване на всички документи, които са необходими за репатрирането им за България“.

 

Българското консулството във Франкфурт се е свързало със семейството и е декларирало готовността си за съдействие.

По време на стрелбата в заведенията в Ханау  не е имало други българи, освен загиналия, потвърди Антоанета Байчева.

Според нея до момента Федералната прокуратура на Германия няма съмнение, че вчерашното убийство е мотивирано от расизъм и омраза.