Путин, Меркел и Макрон разговаряха за ситуацията в Идлиб
Секция: Русия
21 Февруари 2020 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин, Меркел и Макрон разговаряха за ситуацията в Идлиб

/КРОСС/ Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел са обсъдили в телефонен разговор обстановката в сирийската провинция Идлиб. Тримата лидери са подчертали, че трябва да бъдат предотвратени негативните хуманитарни последици за мирното население.

От пресслужбата на Кремъл съобщиха, че по време на разговора е било отделено особено внимание на „уреждането на сирийската криза в контекста на рязкото изостряне на обстановката в Идлиб в резултат на агресивните действия на екстремистките формирования против сирийските правителствени войски и мирните жители“.

Владимир Путин е подчертал, че трябва да бъдат предприети ефективни мерки срещу терористичната заплаха при съблюдаването на суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Ангел Меркел и Еманюел Макрон са изразили готовност да съдействат за снижаването на напрежението в северозападната част на страната.

Вчера въоръжената опозиция започна настъпление срещу сирийската армия. От руския Център за помирение на враждуващите страни съобщиха, че в атаката се е включила и турската артилерия. Ранени бяха четирима руски войници. В отговор руснаците нанесоха въздушни удари по позициите на бунтовниците и предупредиха турците да прекратят артилерийския обстрел.